Relacja z realizacji projektu pn.: “Polsko węgierska wymiana kulturalna w dziedzinie kulinariów i folkloru”

Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej wraz ze Stowarzyszeniem Bihar-Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület zrealizowała projekt w ramach Węgiersko – Polskiego Programu Współpracy Pozarządowej pod nazwą: „Polsko węgierska wymiana kulturalna w dziedzinie kulinariów i folkloru”, który odbył się w terminie 30 czerwca 2017 – 3 lipca 2017r. Operacja nawiązywała do działań, jakie Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej realizuje od wielu lat, dotyczy to przede wszystkim promowania wśród mieszkańców nowych smaków, które pochodzą z różnych stron Europy. Projekt zakładał przeprowadzenie pokazu kulinarnego kuchni węgierskiej w wykonaniu trzech kucharzy z Węgier. Ponadto zaproszony został czteroosobowy zespół muzyczny, który kultywuje węgierską muzykę ludową. Uczestnikami projektu była 10 osobowa grupa gości z Węgier, która swoją wizytę rozpoczęła w dniu 30 czerwca 2017r. Przybyli goście swoją obecnością uświetnili wydarzenie jakim był „Festiwal Kulinariów i Sztuki Ludowej” organizowany w dniu 2 lipca 2017 r. w Kraśniku. Dzięki tej imprezie mieszkańcy powiatu kraśnickiego mieli możliwość poznania tradycyjnej potrawy kuchni węgierskiej, jaką była zupa węgierska „Alföldi betyárleves” według tradycyjnego przepisu w skład którego wchodziło: 15 kg łopatki wieprzowej, 6 kg cebuli, 0,5 kg czosnku, 3 kg wędzonej słoniny, 10 kg pieczarek, 2 l czerwonego wina, 2 kg soli, 3 opakowania pieprzu, 0,5 kg papryki mielonej, 1 kg pomidorów, 1 kg zielonej papryki, 4 kg makaronu oraz 1 l oleju. Zupa według tradycji podawana była w chlebem.

Oprócz degustacji zupy węgierskiej mieszkańcy powiatu kraśnickiego mieli możliwość zapoznania się z folklorem ludowym, który zaprezentował zespół ludowy „Szélrózsa Néptánccsoport” z Węgier.

Występ zaproszonych gości z Węgier przyczynił się do wzmocnienia więzi międzynarodowych jak również do poszerzenia pola współpracy o nowe dziedziny życia.