Relacja z Festiwalu Kulinariów i Sztuki Ludowej

Ahhh co to był za Festiwal! Piękna pogoda,  publiczność i różnego rodzaju smakołyki … tradycyjne wędliny, sery, lody, ciasta, miody, dania główne, przystawki i do tego wszystkiego wspaniałe rękodzieło … Tak, tak mowa o V Festiwalu Kulinariów i Sztuki Ludowej organizowanym przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej.

Honorowym patronatem wydarzenie objęli Marszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski oraz Starosta Kraśnicki Andrzej Maj.

W namiotach wystawienniczych zaprezentowały się Gminy powiatu kraśnickiego z prezentacją produktów tradycyjnych z terenu powiatu a także producenci najwyższej jakości produktów tradycyjnych z regionu

Każdy uczestnik oprócz degustacji przygotowanych propozycji mógł „zasmakować” doznań artystycznych dzięki występom  zespołu tanecznego FolWark z Gościeradowa, zespołu Suchynianki oraz zespołu „Ich Dwóch” z Gościeradowa.

Atrakcji było dużo dużo więcej…

Odbył się konkurs na najciekawsze stoisko gdzie komisja w składzie Katarzyna Frankiewicz oraz Jerzy Wójcik wybrała najciekawsze stoisko 2018, a nagrodę  otrzymało Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych w Bliskowicach 🙂

A na tym nie koniec… kolejnym konkursem była KRÓLOWA POTRAW 2018 . Z pośród zgłoszonych 14 propozycji jury w składzie Jakub Kuroń, Wioletta Wilkos oraz Małgorzata Solis wybrało pierwszą nagrodę którą otrzymał Pan Mieczysław Janik za ” Miód kremowany z musem malinowym”, zaś wyróżnienie otrzymało Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice za ” Chłodnik Fajsławicki”

A na koniec Potyczka Kulinarna, gdzie ostrą walkę stoczyły cztery drużyny  🙂 w których przyjemność mieli uczestniczyć :

Miejsce 1: Iwona Pachuta, Maria Zuba, Ewelina Zuba, Marlena Zuba Wójcikowska;

Miejsce 2: Witold Grudziński, Grażyna Wołoszyn Szumna, Alicja Łyjak, Joanna Szot;

Miejsce 3: Wiesława Czapla, Ewa Dobrowolska,  Zinadia Nowakowska, Ewa Skórska;

Miejsce  4: Wiesława Mikita, Małgorzata Kamińska Żuber, Alina Głaz, Halina Drzewiej Sosnówka.

Festiwal zakończyliśmy warsztatami kulinarnymi połączonymi z pokazami i degustacją przygotowanych potraw przez gwiazdy kulinariów JAKUBA KURONIA oraz BEATĘ ŚNIECHOWSKĄ.

Beata Śniechowska przygotowała : Puszyste placki jogurtowe/macerowane maliny, Pierś z kaczki/sos malinowy/pierogi leniwe/prażone orzeszki sosnowe, sorbet malinowo-bananowy/mus twarogowy z tymiankiem cytrynowym. Jakub Kuroń przygotował chłodnik z młodych buraczków i malin z szczawikiem zajęczym, Polędwiczka wieprzowa z grilla/puree z gorczycą/sos miodowo-malinowy oraz Beza orzechowa/mus z malin/krem z ricotty/prażone pistacje

Organizator: Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej w ramach projektu „Promocja obszarów wiejskich poprzez Festiwal Kulinariów i Sztuki Ludowej”, którego celem jest wspieranie rozwoju oraz promocja przedsiębiorczości na obszarach wiejskich opartej na lokalnych zasobach.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

 Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI.

Festiwal organizowany przez Sekretariat Regionalny KSOW woj. lubelskiego przy współpracy LGD Ziemi Kraśnickiej, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej PROW 2014-2020

Zapraszamy do zarejestrowania się jako Partner KSOW i na stronę internetową www.ksow.pl

Patronat medialny : Polskie Radio Lublin, Lubelska.tv, Goniec gazeta powiatowa, Głos kraśnicki, kraśnik24.pl LAJF magazyn lubelski, Magazyn Gospodyni, Telewizja Polska oddział w Lublinie, Fotografie: Agata Iwanowicz-Łazarz

Drukuj